Sosyal Medya Yazarları Türk Edebiyatını Olumsuz Etkiliyor

Edebiyat Gazetesi olarak Logo Yayınevi’nden çıkan Aksaray Yöresi Halk Oyunları kitabının yazarı Esra Aslan Türkçü ile söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Esra Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1986 yılında Aksaray’da doğdum. Aksaray’da aldığım ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerimden sonra Konya Selçuk Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden 2008 yılında mezun oldum. 2008 yılında Aksaray’da sınıf öğretmenliği yapmaya başladım, 2013 yılında Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi bölümünden yüksek lisans yaptım. 2018 yılında ikinci lisans derecesini Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünden alarak okul öncesi öğretmenliği alanına geçiş yaptım.  Hala Aksaray’da okul öncesi öğretmeni olarak görev yapmaktayım. 2022 yılında mezun olduğum Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halkbilimi bölümünde hazırlamış olduğum yüksek lisans tezimi ilkokul yıllarından beri ilgi duyduğum halk oyunlarıyla ilgili olarak kitaplaştırdım.

Esra Aslan Türkçü

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kültürel aranda kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Aksaray’ın Taşpınar Kasabasında altı kardeşin altıncısı olarak dünyaya geldim. Evin en küçüğü olduğum için abi ve ablalarımdan kalan Cin Ali serisi okuma yazma kitaplarıyla okuma yolculuğuna başladım. Altı kardeş ne kadar da özenli kullansa da geriye kalan kitaplardan bir tanesinin sayfaları yırtılmıştı. Ben de o kitabın eksilen sayfalarını kendim tamamlayıp resimlendirerek tamamlamıştım. İlk kitap yazma serüvenim yedi yaşımda başlamıştı aslında. Ortaokul, lise ve üniversite yıllarımda Türkçe ve Edebiyat derslerinde yazdığım kompozisyonlar ile öğretmenlerimden büyük beğeni toplardım. Girdiğim kompozisyon yarışmalarında dereceler elde ettim. Öğretmen olduktan sonra da yazmaya devam ettim. Öğretmenler arası kompozisyon yarışmalarında da çok sayıda derece elde ettim. Okul öncesi çocuklarına yönelik kitap yazma hevesim hala içimde yaşarken, yapmış olduğum yüksek lisans tezini kitaplaştırarak içimdeki kitap yazma hevesini taçlandırmak istedim. Yazma sürecimde annemin edebiyata olan ilgisinin büyük etkisi oldu. Halk oyunlarına yönelmemde ise ilkokul öğretmenim Gülsen Yavuz’un etkisi büyük olmuştur. Halk oyunlarına bağlılığım da yazmaya olan bağlılığım da ilkokul yıllarımdan geliyor.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Bu maceralı serüvende en büyük destekçim annem ve oğlum oldu. Annem gerek manevi gerekse maddi anlamda kitap yazmam ve yayınlamam konusunda her zaman arkamdaydı. Oğlum ise ona ayıracağım zamandan feragat ederek en büyük destekçilerimden oldu. Oğlumun “Tez yazman ne zaman bitecek anne? Kitabında benim adım da geçecek mi anne?” sorularına “Az kaldı oğlum, teşekkür kısmına senin adını mutlaka yazacağı oğlum.” diye cevaplar vererek onun sabırla beklemesini kolaylaştırdım. Tez danışmanım Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın ise beni bilgisi ve deneyimi ile cesaretlendirerek bir başka destekçim oldu. Hepsine bu serüvende bana yol arkadaşlığı yaptıkları için ayrı ayrı teşekkür ederim.

Araştırmayı seven kitapseverlere ve akademisyenlere rehber olacak Kültürel Değişme ve Süreklilik Bağlamında Aksaray Yöresi Halk Oyunları kitabınız Logo Yayınevi’nden çıktı. Tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Kitabım, halk oyunlarına gönül vermiş kişilere ve Türk halkbilimi alanında araştırmalar yapan araştırmacılara bir yöreye ait tüm oyunları çok yönlü olarak yaklaşarak geniş bir yelpazeden bakabilme olanağı sağlıyor. Devinimsel bir yapıya sahip olan halk oyunlarının figürlerini görsel olarak incelemek isteyen okurlarım, kitapta bulunan QR kodlarını telefonları ile okutarak oyunların videolarını da izleyebilmektedirler. Bu şekilde oyun figürlerini, motiflerini de kolaylıkla izleyip oyunun nasıl oynandığını da öğrenebilmektedirler.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Şiirleri çok severim. Kısacık cümlelere ne çok anlamlar gizlerler. Başucu kitabım Cemal Süreyya’nın Sevda Sözleri kitabıdır. Kitap konusunda çok seçiciyimdir. Şiirlerin bende yeri apayrıdır. Cemal Süreyya, Özdemir Asaf, Can Yücel’in neredeyse tüm kitapları kütüphanemde mevcut. Türk ve dünya klasiklerinin yanı sıra lise ve üniversite yıllarımda severek okuduğum Ahmet Ümit, Jean Christophe Grange ve Dan Brown yine kütüphanemde başköşede yer alır. İlkokul yıllarımda Ömer Seyfettin okurken ortaokulda Reşat Nuri Güntekin eserleri okumayı tercih ettim. Lise yıllarımda Türk klasiklerinin yanı sıra Dostoyevski, Tolstoy, Gorki, Hugo’nın en etkileyici romanlarını severek okudum. Bende en etki yaratanlar Victor Hugo’nun Sefiller romanı ile Dostoyevski’nin Ezilenler romanı oldu. Üniversite yıllarımda ise psikoloji, eğitim, siyaset, tarih, felsefe içerikli kitaplar okumaya yöneldim. Dönem dönem ihtiyaçlarıma ve ilgi alanıma göre okuduğum yazarlar, kitaplar ve tarzlar değişse de genel itibariyle gerçekçi toplumsal içerikli eserler ve yazarlara ilgi duydum. Okuduğum her eserden önemli gördüğüm yerleri not edip yeri geldikçe açık okuyup faydalanmaya çabaladım. O nedenle okuduğum her eser ve yazarın bende büyük izleri vardır.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Yıllardır üzerinde çalıştığım okul öncesi çocuklarına yönelik 6 serilik bir kitap hayalim var. Oğlumla birlikte yapmış olduğumuz maceralı yolculukları konu edinen eğlenceli bol görselli bir kitap serisi ortaya koymak niyetindeyim. Aynı zamanda doktoraya başladığım zaman hazırlayacağım tez çalışmamı da yine kitap olarak yayınlamayı düşünüyorum. Yüksek lisans tezimin paralelinde yine halk oyunları ile ilgili bir çalışma yapmayı çok istiyorum.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Özellikle gençler ve çocuklar arasında sosyal medya fenomenlerinin yazdığı veya futbol yıldızlarının konu edildiği kitapların çok fazla ilgi gördüğünü fark ettim. Hayatımızın her alanına giren teknolojinin ve sosyal medyanın etkileri okur kitlesinin de farklılaşmasına sebep oluyor. Sosyal medyada tanınır olmak, çok beğeni toplamak, amacı sadece para kazanmak olan sosyal medya dünyası yazarlarının Türk edebiyatına olumsuz etki yaptığını düşünüyorum. Okuyucular da kitap seçimlerini yaparken kendilerine katkı sağlayacak, onları aydınlatacak ve ruh sağlıklarını olumlu etkileyecek kitaplar seçerlerse eminim Türk edebiyatına olumlu katkı sağlamış olacaklar.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447