Doğru Nefesle Düşünceler İyileşir Duygular Çiçek Açar

Edebiyat Gazetesi olarak Nefes kitabının yazarı Şair Esra Kuran ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Esra Hanım, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar öncelikle. En zor şey insanın kendisini anlatması aslında. Kendini, kendine; o alandan da sizlere aktarmak. Deneyelim öyleyse. Kimliğim ve benliğim derim bu sorunuza. Kim olduğumda 1979 Manisa doğumluyum.2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdim. Bursa’da başladığım öğretmenlik kariyerime Kayseri’de devam etmekteyim. İlk kitabım 2011 yılında Senin Yazamadıklarını Yazdım ismiyle yayımlandı.2022 yılında Yön Haritası isimli dil bilgisi konu anlatım kitabıyla akademik kariyerime devam ettim. Yayımlanan son kitabım Nefes ise iki yıldır aldığım seminerler ve kendime dönüşüm yolculuğumda Nefes Koçu Esra Kuran’ın bana hediyesi oldu. Ben de aldım kabul ettim. Benliğimde ise ben bana hediyeyim.

Esra Kuran

Sizce şiir nedir? Şiirde olmazsa olmaz dediğiniz öğeler var mı?

Son kitabım Nefes'te belirttiğim gibi aslında şiir bende. Benim içimde özel bir dildir şiir. Demliğimde çay, fincanımda kahve kokar. Kendime getirir, kendimi getirir. Ayna olur içime. Düşe düşmemeyi öğretir. Okunduğunda, dinlendiğinde, demlendiğinde kokusu olmalı şiirin. Yerine göre bir müziği olmalı kulaklarda çınlayan. Tadı olmalı her damakta. Kimine ekşi gelmeli, kimine acı, kimine tatlı. Değişmeli dokuları her kişinin algısında. Yersiz yurtsuz olmalı bazen. Ne olmak istiyorsa kişi ellerinden tutup yanı başına koymalı mısraları. Tek bir kelimenin aşığı olmalı okuyan bazen. O kelimede takılı kalıp devamını getirememeli. Başka bir yerden de öyle akmalı ki sana, sonu olmamalı bu şiirin dedirtmeli; uzadıkça uzamalı mısraları.

Şairlik sizin için ne ifade ediyor? Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu?

İçinin dışına çıkması bence şairlik. Duygu desenlerinin farkındalığında kendi dünyanda bir yolculuk. İlkokulda katıldığım bir şiir yarışmasıyla başladı benim şiir yolculuğum. Minik bir serçenin dünyasıydı konusu. O serçenin ben olduğunu, bilinçli ben yıllar sonra fark etti. Şiiri özgürlük seçmiştim kendi dünyamda. Şairlik ise bu yolun yolcusu. Kendimi en iyi şiirle anlatmıştım. Sonrası öğrencilik hayatımda kendime duyduğum güven. Devamı yayımlanan kitaplarımla geldi. Bu yolculukta ilk elimden tutan dedem İhsan Tünay’dır. Safahat’ı ilk onunla tanıdım.

Neden Nefes? Nefes’in sizdeki yeri ve anlamı nedir?

Bildiğimi bildiğim yerde bilmediğim ne var arayışındaki bir ben için nefes her şey artık benim dünyamda. Doğru nefesle düşünceler iyileşiyor, duygularımız çiçek açıyor sonra. Ve önce kendimize sonra bütün evrene şefkatle yaklaşıyoruz. Nefes bilinç katıyor insana. Karnımıza çektiğimiz dolu dolu nefesler tüm hücrelerimizi tazeliyor. Bu bağlamda öğretmenliğimin, yazarlığımın ve şairliğimin yanında nefes koçluğunu ben çok sevdim.

Türkiye’de kadın şairler erkeklere nazaran daha az gibi görünüyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben şiire, insan olarak yaklaşıyorum. Cinsiyet, dil, din, yaş duyguyu değiştirmiyor benim dünyamda. Özde biriz der geçerim bu sorunuza.

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Okumak, dinlemek, izlemek derya deniz. Bana katan, adım attıran; beni geliştiren, değiştiren, yoğuran, yakan çok okumalarım olmuştur. Orhan Veli’nin rahatlığını, Yahya Kemal’in musikisini, Ahmet Haşim’in gizli dünyasını, Nazım Hikmet’in kızıl saçlı sevdasını, Mevlana’nın kucaklayan felsefesini okumayı çok sevdim. Düzyazıda Tanpınar’ın ciddiyeti, Cemil Meriç’in görme engelinin altındaki berrak görüş açısı beni kendime getirmiştir.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Aforizmalardan oluşan, küçürek öykü olmasa da onun tadını yakalamaya çalıştığım bir hazırlığım var. Az sözle çok şey anlatmayı sevenlerdenim. Derinlik hep ilgimi çekmiştir. Hazırlık aşamasında olan bu kitabımda da nefesin derin yolculuğunda okuyucularımla yol arkadaşlığı yapmaya gönüllüyüm.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Nefes almak güvenli, özgür ve yaratıcı. İçinizdeki yaratıcıya kulak verdiğinizde hayatın mucizelerle ve bollukla size coştuğunu fark ediyorsunuz. Sevgili Okur; şiirlerim nefes, nefesim şiirlerim olsun size. Ben kendim olmayı seçiyorum. Sevgiyle yol alalım…

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447