Yazmak Birikimlerin Yansımasıdır

Edebiyat Gazetesi olarak Hicaz Seyahati kitabının yazarı Mehmet Ali Talayhan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Mehmet Ali Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

8 çocuklu bir ailenin 3.çocuğu olarak annemin tahminlerine göre 1955 yılında yeni yılda doğmuşum. İlkokuldan itibaren okumaya merakım vardı. Bunun sebebi de babamın kitaplarının olmasıydı. Babam da kendi kendisine okuma yazma öğrenmiş ve daha sonra dışarıdan diploma alarak devlet memuru olmuştu. Elinde devamlı kitaplar olurdu. Daha çok dini kitaplar ve tabi Kur’an olurdu. Dünya keşfedilmesi için kitaplar en iyi rehberdi. Tabi babamın okumaları çevresinde ilgi uyandırıyordu. Ben de ilgi duydum. Dini ve millî hislerimin kaynağı da kitaplar olmuştur. Çocukluk okumalarımın hala devam ettiğimi söylemeliyim. Eskiden kitap seçmezdim ama artık son yıllardan itibaren seçmeye başladım. Kitap hayatı güzel kılar. Kitapla tatlanır acılar. Bir ömür için oldukça fazla sayılan bir öğretmenlik hayatım oldu. Bu süre içinde kitap, hayatımın vazgeçilmezi oldu.

Mehmet Ali Talayhan

Yazarlık sizin için ne ifade ediyor? Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu? 

Yazmak okumak gibi değildir elbette. Yazmak, birikimlerin yansımasıdır. Küptekinin dışarı sızmasıdır. Her yazar gibi ben de gençlik ve hatta çocukluk sayılan yıllarımdan itibaren beyaz sayfalara karaladıklarım vardır. Yazdıklarımı bir müddet sonra beğenmez oldum. Aradan zaman geçinde yanlışlarımın neler olduğunu gördüm. Hala öyleyim. Yazdıklarımı bir müddet dinlendiririm. Sonra döner beğenmediğim yerleri yeniden değiştiririm. Yazmak konusunda ailemin desteğini aldım. Arkadaşlarımın ve dostlarımın teşviklerin, gördüm.

Hac yolculuğunuzu tarihi faydalı bilgiler eşliğinde akıcı bir dille kaleme aldığınız Hicaz Seyahati isimli kitabınız Alaska Yayınlarından çıktı. Tebrik ederiz. Kitabınızdan biraz bahseder misiniz? 

Aslında bu konuda yazılmış fazla bir eser olmadığını söyleyebilirim. Elbette Hicaz ile ilgili çok makale ve kitap vardır. Ancak, seyyahların anlattıklarının sınırlı olduğunu söyleyebilirim. İlginç olan da dünyada en çok ziyaretçi alan bir yer hakkında çok az seyahat kitabının olması beni düşündürdü. Çok iddialı olduğunu söylememe gerek yok. Ancak, hicaz ile ilgili yazılanların büyük kısmı nasıl ibadet edileceği nerede hangi duaların okunacağı ile ilgiliydi. Genelde gideceğim yerlerle ilgili kitaplar okurum. Yazılmış seyahat kitapları varsa onları okurum. Bu sefer de böyle yaptım. Ancak bir parçanın eksik olduğunu düşündüm. Yani okuduklarımdan tatmin olmamıştım. Acaba bu eksiği tamamlayabilir miyim? Düşüncem buydu. Artık söz okuyucunun. 

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu? 

Başucu kitaplarım sözlüklerdir. İllaki şu yazarı okuyayım diye bir iddiam yok. Ancak, kendime göre ilginç bulduğum kitabı alır ve okurum. Hayatıma etki eden yazar tanımıyorum.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz? 

Her yazarın üzerinde bir çalışması vardır. İlerde ne olur bilmiyorum.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kitap ile dost olsunlar.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447