Çin'in ödüllü yazarı Zhao Defa'nın eseri ilk kez Türkçe'de

Çin'in ödüllü yazarı Zhao Defa'nın eseri Lotus Yayınları tarafından ilk kez Türkçe'ye kazandırıldı.

"Dağlarla Denizler Arasında" yeni çağda Çin'deki kırsal canlanmanın önemini anlatan ve "kırsalın refahı tüm ülkenin refahına yol açar" temasını yorumlayan gerçekçi bir romandır. 

Zhao Defa, Dağlarla Denizler Arasında, Lotus Yayınları

Kahraman Wu Xiaohao, on yıllık çalışma hayatının sonrasında, sınavı geçerek belediye başkan yardımcısı kadrosunda dağlar ve denizler arasındaki sahil kasabası Kaipo’ya atanır. Yedi yıllık deneyimden sonra, sorumlu, şefkatli ve görev tutkunu biri haline gelir. Örgüte güvenerek ve kitlelere ulaşarak yetenekli kişilerden taban kadroları oluşturur. 

Dağlar ve Denizler Arasında", yeni çağın durumsal atmosferini, yeni çağın ruhunu ve yeni çağın karakterlerini büyük bir ustalıkla kaleme alan bir başyapıt.

Romanın içeriği harika ve büyüleyici: Solungaç Adası, Kırbaç, "Güzel Kokulu Dağlar"... birbiri ardına efsanevî hikâyeler; solungaç adamın yolculuğu, balıkçılık müzesi, ülkenin en önemli silâhı "Shenhai-1"... olağanüstü bir başarı; ağaç türleri aramak, sıradan ağaçlardan oluşan ormana gitmek, balıkçı zorbalarla zekâ ve cesaretle savaşmak ve sonunda kazanmak, derin deniz çiftçiliğini denetlemek ve neredeyse ölümle burun buruna gelmek... Sürükleyici bir sahne...

Roman, tarihin bugününe bakmaktan yeni çağdaki izlerimizi incelemeye kadar, tarihi organik bir biçimde günümüzle birleştirir ve yeni çağın edebi haritasına kırsalın yeniden canlandırılmasının büyük nedenine adanmış yeni bir imaj ekler. Wu Xiaohao, genç, eğitimli bir kadındır ve iyi bir kadroya sahiptir.

Zhao Defa, Dağlarla Denizler Arasında, Lotus Yayınları

Zhao Defa kimdir?

1955 yılında Shandong eyaleti, Junan ilçesinde doğdu. Çin Yazarlar Birliği üyesi olmuş, Shandong Yazarlar Derneği Başkan Yardımcılığı yapmıştır. Bugüne kadar yazarın sekiz milyon kelimelik çeşitli edebî eserlerinin yanı sıra on iki ciltlik “Zhao Defa Koleksiyonu” da yayımlanmıştır. Eserleri Halk Edebiyatı Ödülü, “Aylık Roman” Yüz Çiçek Ödülü, “Çinli Yazar” Ödülü, Qilu Edebiyat Ödülü ve Taishan Edebiyat ve Sanat Ödülü gibi ödüllere layık görüldü. “Dağlarla Denizler Arasında”, Manevi Kültürün Geliştirilmesi İçin 15. “Beş Tane Bir Projesi” Ödülü’nü kazandı; “Yeni Çin’in 70. Yıldönümünde 100 Önerilen Kitap Çevirisi” kataloğuna dâhil edildi ve 4. Çin Romanı Altın Ödülü’ne aday gösterildi. Yazarın “Dağlarla Denizler Arasında” isimli romanından uyarlanan bir televizyon dizisi de 2021 baharında, CCTV ‘prime time’da prömiyer yapmıştır. 

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447