Fuat Işık: İnsanlar Köklerinden Bağımsız Değildir

Edebiyat Gazetesi olarak Lice Zirkileri Aile Tarihi kitabının Yazarı Fuat Işık ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Fuat Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

1983 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudum. 2006 yılında Kocaeli Üniversitesi, elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldum. Yüksek lisans öğrenimimi 2011 yılında Gebze Teknik Üniversitesinde tamamladım. Özel bir firmada elektrik mühendisi olarak çalışıyorum. Evliyim ve Umut Mirza adında bir oğlum var.

Lice Zirkileri Aile Tarihi, Fuat Işık

Yazarlık sizin için ne ifade ediyor? Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Yazmak, benim için hobinin ötesinde bir tutku haline geldi. Yazma serüvenim yazdıklarımı kayıt altına alma fikriyle oluştu. Bu süreçte değerli eşim Helat Aydın Işık’ın çok büyük desteği oldu. Gerek kitaba yapmış olduğu yapıcı eleştiriler, gerekse de Lice`ye mal olmuş siyaset adamlarıyla yaptığım röportajları koordine etmesi açısından desteği yadsınamaz. Ayrıca eski bir gazeteci olan kuzenim Sayın Rıdvan Işık’ın da tecrübelerinden istifade ettim.

Dört yıl süren titiz ve yoğun bir çalışmanızın ürünü olan Lice Zirkileri Aile Tarihi isimli kitabınız Logo Yayınevi’nden çıktı. Tebrik ederiz. Unutulan aile hafızasını kayda alma fikri nasıl oluştu? Kitabınızdan biraz bahseder misiniz? 

Her şey aile soyağacına duymuş olduğum merakla başladı. Osmanlı arşivlerinde bulmuş olduğum belgeler merakımı daha da arttırdı. Böylece araştırmam giderek derinleşti. Bu işin sadece soyağacı ile sınırlı kalmayacağını, kitap haline getirilmesi gerektiğini fark ettim. 

Tanımadan yürüdüğümüz bu hayat yolunda davranışlarımız olaylara vermiş olduğumuz tepkiler geçmiş büyüklerimizin yaşamış oldukları travma, olay ve olgular tarafından şekillenmektedir.

Kitap, Hüseyin Bey sonrası soyağacı, Lice Zirki’lerinin Osmanlı hâkimiyeti öncesi-sonrası dönemi, II. Mahmut dönemi, şecere tercümeleri, vakfiye belgesi, aile üyeleri tarafından inşa edilen yapıtlar (cami, hamam, konak vb.), aile üyelerine ait belgeler, eşyalar, Lice`ye mal olmuş kişiler ile yapılan röportajlar ve aile albümü olmak üzere toplam on bölümden oluşmaktadır.

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Başucu yazarlarım Hıfzı Topuz ve Soner Yalçın. Hıfzı Topuz`un kitaplarındaki tarihi olayları masalsı bir şekilde anlattığı yazı üslubunu çok beğeniyorum. Soner Yalçın`ın güncel konuları analiz ederken geçmişten örnekler vermesi ve tarihi olayları somut verilere göre anlatması çok etkileyici. Takip ettiğim bu yazarların yazı dillerine yansıttıkları görüşleri hayatın her alanına daha geniş ve daha renkli bir bakış açısı geliştirmemde yardımcı oldu.

Lice Zirkileri Aile Tarihi, Fuat Işık

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Anne tarafımın bağlı olduğu Lice`nin Hezan (Kayacık- Savat) köyünden olan Aydın ailesinin diğer adıyla Hezan Şeyhlerinin tarihçesini yazmak ve bilinmeyen yönlerini incelemek istiyorum.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı? 

İnsanlar köklerinden bağımsız değildir. Tanımadan yürüdüğümüz bu hayat yolunda davranışlarımız olaylara vermiş olduğumuz tepkiler geçmiş büyüklerimizin yaşamış oldukları travma, olay ve olgular tarafından şekillenmektedir. Bu, günümüz bilim dünyasında tespit edilen paradigmadır. Bu nedenle okuyuculara en önemli tavsiyem kendilerini tanımak adına öncelikli olarak köklerini tanımalarıdır. Bu şekilde kendilerinden sonra gelecek olan nesillere bilinçli bir miras bırakacaktır.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447