Tek Taraflı Değil Kapsamlı Şekilde Her Şeyi Okumalıyız

Edebiyat Gazetesi olarak Lice Tarihi ve Doğal Güzellikleri kitabının yazarı Şebap Teker ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Şebap Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Adım Şebap TEKER 1962 Diyarbakır Liceliyim. Emekli Polis Memuruyum. Yüksek okul mezunuyum, halen okuyorum. Şu anda Bursa ilinde ikamet etmekteyim.

Şebap Teker

Yazarlık sizin için ne ifade ediyor? Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Edebiyat benim için bir yaşam tarzıdır desem yanlış söylememiş olurum. Kendimi bildim bileli yazıyorum. Şu anda yayınlanmayı bekleyen yaklaşık 13 şiir kitabına yetecek kadar şiirim mevcuttur. Uzun yılar değişik dergilerde şiirlerim yayınladı. Malumunuz Polis emeklisi olmam sebebiyle, çalıştığım yılarda Can dostu rumuzuyla yazıyordum. İslam'da mezhepler, mezhep imamlarının hayatı ve sapkın mezhep ve fıkıhlarla ilgili yaklaşık 500 sayfalık yayınlanmayı bekleyen bir çalışmam da mevcuttur. Kendime kaynak ayıramadığımdan bugüne kadar kitaplarımı çıkartamadım. Kendimi çocuklarıma adadım diyebilirim. Beş çocuğumu da üniversite okuttum.

Doğum yeriniz olan Lice üzerine çok yönlü, kapsamlı bir araştırma, inceleme ve derleme kitabınız Lice Tarihi ve Doğal Güzellikleri isimli araştırma kitabınız Logo Yayınevi’nden çıktı. Tebrik ederiz. Böyle bir kitap hazırlama fikri nasıl oluştu? Kitabınızın ortaya çıkış sürecinden bahseder misiniz?

Küçüklüğümden beri bir gün ilçemin tarihini mutlaka yazacağım diyordum ve sürekli ilçemin tarihi ile ilgili bilgi topluyordum. Bunun için o kadar çok kaynak çalışmalarım oldu ki anlatamam. Yılmadım ve arşivleri adeta derdest ettim diyebilirim. Polislikten emekli olduktan sonra artık yazma zamanım geldi diyerek 2007 yılında yazmaya başladım. Bir yandan yazarken bir yandan da daha kapsamlı araştırmalar yaptım. Üç yıl önce yazma işini tamamladım. Ancak yayınlayabilmek biraz zaman aldı. Ben de har zaman geç olsun ancak güzel bir şey olsun diyordum. Bunu da başardığıma inanıyorum. gelecek kuşaklara bir kaynak teşkil etsin istedim.

Başucu yazar, şair ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Edebiyat dünyasında taktir ettiğim beğendiğim yazarları söyleyeyim. Şiirsel baktığımda en çok beğendiğim ve baş ucumdan asla kitaplarını eksik etmediğim Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Ahmet Arif ve Nazım Hikmet'tir. Roman ve hikaye konusunda Orhan Kemal, Abbas Sayar, Kemalettin Tuğcu. Tarih konusunda Evliya çelebi, İlber Ortaylı diyebilirim.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Dünya Zırki Aşiret ve beyliklerinin kapsamlı tarihi ile ilgili çalışmaktayım.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Sadece kendi okuruma değil tüm okurlara söylemek istediğim tek şey: Allah'ın kutsal kitabımız Kur'an'ın ilk ayetinde buyurduğu gibi, "İkra bı ismi renbike" yani "Oku Allah'ın adıyla" dediği gibi okuyun, okuyun. Yalnız tek taraflı değil, at gözlüğüyle değil kapsamlı bir şekilde her şeyi okuyun. Okuyun ki doğruları görebilesiniz.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447