Türkiye Yayıncılar Birliği Kitap Yasaklama Kararına Tepki Gösterdi

Türkiye Yayıncılar Birliği toplatılma kararı verilen kitaplardan Çığlık ve Bitmeyen Veda isimli kitaplarla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bir süredir kitaplara uygulanan sansür ve yasaklamalara karşı “Kitabıma Dokunma” çağrısında bulunduğumuzu dün (30 Kasım 2022) tarihinde paylaşmıştık. Bugün (1 Aralık 2022) medyada yer alan haberlerde, iki büyük çevrimiçi sahaf platformuna mahkeme kararıyla dün itibarıyla erişim engeli getirildiği belirtilmektedir.

Türkiye Yayıncılar Birliği

Mahkeme kararında yalnızca şikâyete konu bölümlerin ele alınması yerine yüzlerce kitapçının milyonlarca kitabı satışa sunduğu ve okurların yararlandığı iki büyük çevrimiçi kitap satış platformunu tamamen erişime engellemek, artarak devam eden sektörel sorunlar ve sansür uygulamalarıyla zaten boğuşmakta olan kitap dünyamız için son derece olumsuz bir durum yaratmakta, bu platformlarda satış yapan ülkemizin bütün sahaflarını ve birçok yayıncı ve kitapçıyı çok önemli bir erişim alanından ve gelir kaynağından mahrum bırakmaktadır. Kitaplara, kitapçılara, yayıncılara, yazarlara getirilen bu tür engeller hem kültürel hem ticari zarara sebep olmakta, ayrıca okurların okuma hakkına müdahalede bulunmaktadır. İfade, yayımlama ve okuma özgürlükleri, demokratik toplum olmanın belirleyici etkenlerindendir. Bu özgürlüklerin korunması gerekirken tam tersine kısıtlayıcı sonuçları olan bu tür kararların son bulmasını diliyoruz."

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447