Sergi: Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu

Mukaddes Yükün Hamalı Yazar Musa Yaşaroğlu'nun, Nisan 2021 tarihinde, ilk baskısı MGV Yayınları aracılığıyla okurlarıyla buluşturduğu öykü kitabı.

Bilim insanı Fahri Petek'in objektifinden 1945-1968 yılları arasında Paris'teki Türk sanatçı ve entelektüellerin ortaya çıkmamış fotoğraflarından oluşan Fahri Petek'in Gözünden Paris Okulu isimli sergi 19 Ocak – 18 Mart tarihleri arasında Institut français İstanbul’un sergi salonunda ziyarete açık olacak. 

Fahri Petek’in Gözünden Paris Okulu

Sergi kapsamında Fahri Petek’in kızı sosyolog ve yazar Gaye Petek 19 Ocak Perşembe saat 18.00’de Institut français Istanbul’da düzenlenecek söyleşiye konuk olacak ve babası tarafından çekilen fotoğrafların hikayelerini paylaşacak. Biyokimya doktoru ama her şeyden önce fotoğraf tutkunu olan Fahri Petek’in evi, sanatsal diaspora için bir ağırlama ve değişim yeri haline gelmiştir. Sanatçı, böylelikle Paris’te yaşayan kendini kanıtlamış veya henüz sanat kariyerinin başındaki tüm Türk yetenekleri fotoğraflama fırsatı bulmuştur. “Paris Okulu” olarak adlandırılan ve Fransız kültürüyle yoğurulmuş Türk sanatçılar, “Işık şehri” Paris’in sanatsal mayasından etkilenmiştir. Bazıları ise kendi dönemlerinin mücadelesinde yer alıp, uğradıkları baskıdan kaçarak bu şehire sığınmışlardır. Sergide, kızı Gaye Petek tarafından seçilen 26 siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor. “Fahrettin Petek, çoğu yakın arkadaşı olan bu aydın ve sanatçıların birçoğunu tanımıştı.Onları sık sık partilerde ya da dostça gezintilerde fotoğraflamıştı. Kendisi aynı zamanda dönemin bu Türk mikro diasporasının tanıklarından ve aktörlerinden biriydi. Bunlardan bazılarını çocukluk anılarımdan canlandırmaya çalışacağım ve bir biyokimyacı olan babamın fotoğraf tutkusundan söz edeceğim. Bazıları çok sonra ünlü olan bu kişilerin ötesinde, ellili ve altmışlı yılların Paris’inin,sık sık gitmeyi sevdikleri simgesel mekânların bir resmini çizmeye çalışacağım. Onların içinde bulundukları koşullara ve yaşam tercihlerine de tanıklık etmek istiyorum. Türk kamuoyunun genellikle sadece eserler ya da isimler üzerinden bildiği Fransa’ya dair bir Türk hafızasını canlandırma arzusundayım.”

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447