Deniz Boyraci: Defalarca Ne Yapıyorsak Oyuz

Bu ay ki kitap yolculuğumuz Japonya'nın Okinawa bölgesinde olacak. Kitap adı: IKIGAI Yazar: Hector Garcia, Francesc Miralles Sayfa sayısı:176
0

Bu yüzden mükemmellik bir eylem değil bir alışkanlıktır demiş Aristotales. Kitabımızın Konusu: Japonların günlük yaşantısını, kültürünü,uzun ve mutlu  yaşama sırlarını  anlatan kişisel  gelişim yöntemleri anlatılmış yerli halkla yapılan röportajlar ve onların anlatımları işlenmiş. Öğretici eğitici bir eser. Doğada yaşamın izlerini takip ederek bizde ikigaimizi bulmaya çalışacağız.

Deniz Boyraci:  Defalarca Ne Yapıyorsak Oyuz

Her ülkeye ait bir yaşam felsefesi vardır Japonya’nın felsefelerinden biri de Ikigai ‘dir. Japonya’nın Okinawa takımadalarında yaşayan halk, Dünya üzerinde yaş ortalaması en yüksek olarak biliniyor. İnsan ömrünün 100 sene ortalamasından da yüksek olduğu Okinawa halkının sırrı ise günümüzde şöhretini Okinawa’dan binlerce kilometre ötelere kadar taşımış. 

İkigai mi? Gelin o zaman beraber bakalım İkigai nedir? “İki”  hayat, “Gai” de amaç, gaye anlamlarına geliyor. Ikigai’yi kısaca kelime olarak; “Hayatın Amacı” olarak tanımlayabiliriz. Japonlar, herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, insanların her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. Japon kültüründe emeklilik kelimesi yoktur. Ölmek istiyorsan emekli ol gibi meşhur deyimleri vardır. Ne olursa olsun, sağlıkları el verdikçe işlerini hevesle yapmaya devam ederler. “Japonlar herkesin bir ikigaisi olduğuna inanır, her sabah yataktan kalkmaları için bir sebepleri vardır. Huzur verici ve sağlıklı yasam rehberi olan bu kitap sizlere kendi ikigainizi keşfetmeniz için gerekli tüm bilgileri veriyor. Örneğin Aceleci davranmamanızı, hayat gayenizi keşfetmenizi, ilişkilerinizi canlandırmanızı ve kendinizi tutkularınıza adamanızı sağlıyor.

İkigai Felsefesini tanıyarak kitabımıza ilişkin daha detaylı bilgi ediniriz. Japonların ikigai felsefesi 4 elemente dayanıyor: sevdiğin, iyi olduğun, insanlığa hizmet eden ve para kazandığın bir şeyi yaparsan varoluş sebebine ulaşırsın. Bir nevi mutlu olma veya halinden memnun olma hali ama bu üç öğeden biri varken biri eksik olursa, duygusal hata durumları ortaya çıkar. Şöyle ki: Sevmediğin şeyi yaparsan: rahatsın ama boşluktayım hissi, İnsanlığa hizmet etmediğin durum: tatmin olur ama işe yaramazlık hissi, Para almadığın şeyi yaparsan: haz ve doygunluk var ama parasal rahatlık olmaz, İyi olmadığın şeyi yaparsan: heyecan ve hoşnutluk var ama belirsizlik hissi olur.

Bunun yanında da 2 elementin birlikte olduğu yerlerde de ek durumlar olduğu ifade ediliyor; 2 elementin bir arada olduğu sevdiğin ve iyi olduğun duruma: tutku,iyi olduğun ve parasal kazanç sağladığın duruma: uzmanlık,para kazandığın ve insanlığa hizmet ettiğin duruma: kutsal görev, insanlığa hizmet ettiğin ve sevdiğin duruma: misyon, görev olur. Asla vazgeçmemek, neyi sevdiğini aramak, hayatımızda olumsuz şeyler olsa bile gülecek yanlar bulabilmek. Önemli olan yaşanan olumsuzluklar değil o olumsuzluklarla nasıl başa çıkıldığıdır. Yıllar sonra insan geriye baktığında dolu dolu yaşanan anılar görmeli. İkigai sadece para kazanmak değil, bizim varlık sebebimiz, hayatımıza anlam katan şey. Bunu bulduğumuzda ise zaman su gibi akıp gidecektir. Ikigai yakalamak için kurallarına uymak gerek şimdi İkigai’nin 10 temel kuralına bakalım;

1-Öncelikle emekliliği unutun, aktif kalın. 2-Kötü anda bile gülümsemeyi ihmal etmeyin. 3-Egzersiz yapmaya sürekli devam edin. 4-Çevrenizde iyi insanlar, iyi arkadaşlarınız olmasına özen gösterin. 5-Doğal yaşamı asla arka plana atmayın. Siz de onun bir parçası olduğunuzu unutmayın. 6-Acele anında yavaşlayın. Yetişmezse diye dert edip hata yapmaktansa yavaşlayın. 7-Daima keyif aldığınız uğraşlar ile meşgul olunuz. 8-Her sabah uyandığınızda ne için uyandığınız gayesi sizinle olsun. 9-Teşekkür etmeyi bilin ve Ikigai’nizi takip edin. 10-“ Sadece faal kalırsanız bir yüzyıl yaşamak istersiniz.”

Kitapta alıntılanan iki söz gerçekten çok güzel;

Japonya’da uzun, sağlıklı ve mutlu yaşam sürüldüğünü nüfusun demografik yapısına bakınca anlamaktayız. Uzun ve sağlıklı yaşam birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle mümkün olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam felsefesine uyarak yaşamak, sağlıklı yemekler yemek, spor yapmak ve işini severek, sıkılmadan yapmak. Uzun bir yaşamınız olacaksa, yaşama amacınız olmalı ve bu sayede dünyada geçirilen süreyi anlamlı ve yararlı bir biçimde geçirebiliriz. Eğer yaşlı, hasta, yorgunsanız Japonlar, az da olsa insanın kendisini meşgul ederek küçük küçük işler yapmasını öneriyor. Bu sayede insan dinç ve meşgul kalacaktır. Emekli olmama ve aktif bir yaşam sürme, iyi dostluklar kurma, %80 oranında doyarak sofradan kalkma, her gün egzersiz yapma, günümüzü aydınlatan her şeye şükranımızı sunma, doğa ile yeniden bağlantı kurma, gülümseme, anı yaşama, ikigaimizi takip etme gibi eylemler de ikigaimizi bulma yolunda bize yardımcı oluyormuş. Bu kitabı kuduktan sonra eminim sizde ikigainizi bulmuşsunuz. Elbette hayat koşulları,  kültürel farklar ve farklı siyasal rejimlerde yaşamak bunu kolay kılmıyor olabilir.

Kapitalist Ekonomik sistemler, siyasal iktidarlar savaş çıkaran rantçılar, cinsiyetçiler ve Doğa tahribatçıları ikigaimizi bulmamız önünde engel teşkil ederler. Fakat neydi bir kuralımız " asla vazgeçmemek" bizler de doğru bildiklerimizden vazgeçmeyerek ikigaimizi, ikigailerimizi yakalayacağız elbet. Hakikat hâk arayışında, savaşsız bir dünyada özgürlük adalet ve barış içinde,  cins ayırımının yapılmadığı doğanın tahrip edilmediği tüm dil ve kültürleri yaşatmak bizim ikigaimizdir. Yazarlarımıza ilişkin ise: Hector Garcia, 1981 yılında İspanya’da doğmuştur, 2004 yılında Tokyo’ya taşınmış ve Japonya’yla ilgili gözlemlerine hem A Greek in Japan kitabında hem blog yazılarında hem de dergilere yazdığı makalelerde yer vermiştir. 10 yıldan fazla yaşadığı şehirde okuyucularıyla birlikte her gün yeniden şehri keşfetmektedir.

Francese Miralles, İspanyol yazar, çevirmen ve müzisyendir. 1968 yılında İspanya’da doğmuştur. Özellikle kişisel gelişim kitaplarında uzmanlaşan Miralles bir yayınevinde editörlük yaptıktan sonra istifa etmiştir. Şansını yazarlıkta denemeye karar vermiş, genç yetişkinler için yazdığı kitap büyük bir başarı yakalayınca kendini yazmaya adamıştır. Gazetecilik alanına da kayan yazar, İspanya’nın bazı gazete ve dergilerine yazılar göndermeye devam etmektedir. Francese Miralles, İspanyol yazar, çevirmen ve müzisyendir. 1968 yılında İspanya'da doğmuştur. Özellikle kişisel gelişim kitaplarında uzmanlaşan Miralles bir yayınevinde editörlük yaptıktan sonra istifa etmiştir. Şansını yazarlıkta denemeye karar vermiş, genç yetişkinler için yazdığı kitap büyük bir başarı yakalayınca kendini yazmaya adamıştır. Gazetecilik alanına da kayan yazar, İspanya'nın bazı gazete ve dergilerine yazılar göndermeye devam etmektedir.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447