Salman Kapanoğlu: Okuduklarım Kainatı Sevmeyi Öğretti

Edebiyat Gazetesi olarak Alaska Yayınları’ndan çıkan Okulda Şenlik Var kitabının yazarı Salman Kapanoğlu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba Salman Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kahramanmaraş’ta yaşıyorum. Emekli edebiyat öğretmeniyim. Bir Tatlı Tebessüm Tiyatrosu’nu kurarak 20 yıldır Kahramanmaraş’ta kendi yazdığım tiyatroların yönetmenliğini de yaparak sahneliyorum. Ayrıca tek kişilik stand up gösteriler yapıyorum. Bilhassa öğrencilere değerler eğitimi veriyorum.

Yazar Salman Kapanoğlu

Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kültürel aranda kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Okuma ihtiyacını karşılayınca, yazma ihtiyacı kendiliğinden doğuyor. Bir mesajı olan ve bir derdi olan insan yazar. Lise yıllarında Türk Edebiyatı gibi edebi dergilerde yazılarım ve şiirlerim yayınlandı. Lise ikinci sınıfta tiyatrolarımı sahneledim. Emekli olunca da tiyatro ve hikâye kitaplarımı yayınladım.

Bu yolculukta size kimler destek oldu?

Genç yaşta yazmaya başlayınca, insan ünlü yazarlarla tanışma imkânı buluyor. Yayın hayatını yakından tanıyınca da bu yol da yürüyorsun; yol da insanı zaten kitaplara götürüyor.

Öğrenci ve öğretmenlerin okulda başından geçen birbirinden eğlenceli mizahi öykülerin yer aldığı Okulda Şenlik Var kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı. Tebrik ederiz. Kitaplarınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?

Öğretmen olmam münasebetiyle okul, öğrenci ve öğretmenlik hayatını yakından yaşadım. Onun için de eğitim hayatını yazmak kolay oluyor. Kitabımdaki hikâyelerimin tamamı birebir yaşanmış kendi hikâyelerimdir.

Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Okuduğum kitapların kimi gönlümde, kimi dimağımda, kimi zihnimde, kimi düşüncelerimde, kimi fikirlerimde ve bütün kitaplar da başucumda değil başımın üstündedir. Kitapların elbette insana çok büyük tesiri vardır. Nasıl ki yiyip içtiklerimiz bedenimizi besliyorsa; okuduklarımızla da ruhumuz beslenir. Okuduklarımın bana en büyük tesiri beni yazar yapması. Olaylara objektif bakmamı, her şeyin en güzelini görmemi sağladı. Bana estetik zevki verdi, bana empatiyi öğretti, en güzeli de kâinatı sevmeyi öğretti.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Gençliğe yönelik, komedi tiyatrolarımdan oluşan yeni bir kitap çalışmam var. Yayımlanmaya hazır olan bu kitabım ebeveynlerin gençliği tanımasında çok büyük rol oynayacak. Kısaca bu kitap günümüz gençliğini yansıtan ayna olacak.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

“Son olarak” okuyucularıma söyleyecek bir şeyim yok. İnsan, son sözünü, ölüm döşeğinde söyler.

Bir yazarın okuyucusuna söyleyeceği çok şeyi olmalı. Söyleyeceği sözü olmayan yazar…

Kıymetli okuyucularımı çok seviyorum. Beni ve hayatı okumaları dileğiyle, onlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447