Emrah Safa Gürkan Okurlarıyla Buluştu

Tarihçi, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan okurları için kitaplarını imzaladı.

Tarihçi, Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, “Cumhuriyetin 100 İsmi: Büyük Devrimin Portreleri” ve “Cumhuriyetin 100 Günü: İnkılabın Ayak Sesleri” isimli yeni kitaplarının lansmanını D&R ev sahipliğinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan

Aralarında Coşkun Aral, Pınar Sabancı ve Murat Aygen gibi isimlerin katıldığı lansmanda kitaplarını imzalayan Gürkan, kitaplarına dair merak edilen soruları da yanıtladı. Türkiye’nin en büyük kitap platformu D&R, Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center ile birlikte gerçekleştirdiği geleneksel Edebiyat Buluşmaları’na tarihçi, yazar ve akademisyen Emrah Safa Gürkan ile bir yenisini daha ekledi. Emrah Safa Gürkan’ın Cumhuriyetin 100. yılına özel kaleme aldığı ve Mundi Kitap etiketiyle yayımlanan  “Cumhuriyetin 100 İsmi: Büyük Devrimin Portreleri” ve “Cumhuriyetin 100 Günü: İnkılabın Ayak Sesleri” adlı yeni kitapların tanıtımı ve imza gününün yapıldığı davete Coşkun Aral, Pınar Sabancı ve Murat Aygen gibi ünlü isimler katıldı.    

Emrah Safa Gürkan, Cumhuriyet’in 100 İsmi - Büyük Devrimin Portreleri ve Cumhuriyet’in 100 Günü - İnkılabın Ayak Sesleri’nde bir şeyi kesin olarak görmemizi sağlıyor: Bir büyük liderin önderliğinde genç yaşlı binlerce insanın çabasıyla yaratılan ve şimdi bir asırlık çınar gibi kök salan Türkiye Cumhuriyeti’ni var etmek, bir “mucize”den çok daha fazlasını gerektirmişti. Bu seride Nezihe Muhittin gibi kadın hakları aktivistlerinden Mustafa Suphi gibi devrimci Bolşeviklere, Mehmet Âkif gibi gelenekçi entelektüellerden Ahmet Ağaoğlu ve Yusuf Akçura gibi fikir adamlarına, Fuat Köprülü gibi bilim insanlarından Ahmet Emin gibi Columbia Üniversitesi’nde doktora yapmış gazetecilere rast geleceksiniz.

Söyleşide Cumhuriyet’in doğru öğrenilmediğinden bahseden Gürkan; “Genelde Türkiye’de tarihi konular mutlaka siyasetle ilişkilendiriliyor. Biz tarihten, geçmişten bir onay almaya çalışıyoruz ama Türkiye’de insanlar inandığı ideolojiler hakkında ne yazık ki fikir sahibi değiller. İlk okumamız gereken kitapları okumuyoruz, popüler kaynaklar bize ya romantik şeyleri ya da aynı hikayeleri anlatıyor ki o bile çok okunmuyor. Ben o doğru okumayı sağlayabilmek için yazdım bu kitabı. Tarihi programlarda da bunu görüyoruz. Bu programlarda herkesin her zaman takip ettiği bir kronolojik seri var. Ben bu probleme yöneldim. Cumhuriyet’in detaylarını bilmiyoruz. Bugün ders kitaplarında çocuklara Sivas Kongresi’nin maddeleri öğretiliyor ama bunların ne anlama geldiği öğretilmiyor. Dolayısıyla öğretilen de akılda kalmıyor. Bilgiler bir bağlam içinde okunmalı ki kişinin aklında kalsın. Bunun için de bir şey yapılması gerektiğini düşündüm. Nihai noktalarda okuyucunun karar vereceği, taraf olmayan ve güzel özetleyen bir kitap yazmaya çalıştım” dedi.



1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447