Nuri Bilge Ceylan Yazar Polat Onat'a Tazminat Ödeyecek

Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı filminde Su Katılmamış Taşralı metninin izinsiz kullanılması gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı.

Yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan, Ahlat Ağacı filminde yer verdiği mektupta Polat Onat’a ait metni izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminat ödeyecek.

nuri bilge ceylan, polat onat, ahlat ağacı

2018'de vizyona giren Ahlat Ağacı filminin en önemli ve unutulmaz sahnelerinden biri, Serkan Keskin'in ve Doğu Demirkol'un karakterlerinin Taşra ve Edebiyat sempozyumuna katılmak isteyen bir yazarın mektubu hakkında konuştuğu sahnedeki diyaloglar, Yazar Polat Onat'ın Varlık dergisinin 1271. sayısında ve Edebiyatın Taşradan Mektubu kitabında yer alan “Su Katılmamış Taşralı” yazısından alıntıydı. Filmin bitiş jeneriğinde alıntı yapılan kişiler listesinde yaşayan tek kişi olan Yazar Polat Onat'tan izin almayan Nuri Bilge Ceylan ile filmin yapım şirketi Zeyno Film'e 40 bin TL’lik dava açılmıştı. Üç yıl önce açılan ve İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava, 13 Aralık 2022’de sonuçlandı. Mahkeme, yazar Polat Onat’a ait metnin filmde izinsiz kullanıldığına ve “esere tecavüzün tespitine” kararı vererek eser sahibine “maddi-manevi tazminat” ödenmesine hükmetti. Yazar Polat Onat ve avukatı Yasemin Arpa, konuyla ilgili görüşlerini gerekçeli karar açıklandıktan sonra paylaşacaklarını belirttiler.

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447