Merhaba Fırat Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Ben Fırat Kasap, 1974 yılında Ankara’da doğdum. Yazma merakım lise çağlarında başladı. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenciyken okulda çıkardığımız amatör dergide ilk yazım çıktı. Öğretmenlik yıllarımda güzel sanatların diğer dallarıyla ilgilendim. Tiyatro, halk dansları, halk müziği, drama gibi alanlarda her yıl en az bir kere sahneye çıktım. Ankara’da sanatla ilgili insanlar beni mutlaka bir yerde izlemişlerdir. Edebiyat öğretmenliği, sanatsal faaliyetlerle bir arada yürüdü, gitti. 2010 yılında evlendim. Oğlum Bülent Cevahir 12 yaşında. Öğretmenlikte 26. yılı bitirdim.
Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?
Okumayı kendimi bildim bileli severim. Tek çocuk olmamın da etkisiyle kitaplar benim ablam, abim gibi oldu. Yalnız gecelerimi onlarla paylaştım. Okumanın yoğunlaşması bir zaman sonra yazma isteğimi artırdı. Ben de bildiklerimi, hissettiklerimi paylaşayım, insanlar beni de tanısınlar gibi düşünceler yazma yolculuğumu başlattı. Sürekli yazdım ama yazdıklarım defterlerde kaldı. 2004 yılında artık yazdıklarım bana kalmasın düşüncesiyle yazımı Çağdaş Türk Dili dergisine gönderdim. Yazım yayımlanınca "Demek ki yazabiliyorum." duygusu oluşmaya başladı. Bugüne kadar bir kitap dosyası olacak kadar yazım edebiyat dergilerinde çıktı. Yazdıklarımı bir kitapta toplama isteğiyle deneme yazılarımı bir dosya hâline getirip bir yayınevine gönderdim. 2017 yılında denemelerim Aklımdan Geçenler ismiyle kitap hâline geldi.
Yazarlık sizin için ne ifade ediyor?
Yazarlık benim için güzel duygular ifade ediyor. Bana göre yazmak, bir yazarın dediği gibi, ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır. Görmediğimiz ülkeleri görmek, tanımadığımız insanları tanımak, farklı deneyimleri yaşamaktır. İnsanların kapalı ufkunu açmaktır. Kitaplar olmasaydı hayatımız çok daha kuru, sıkıcı olurdu. İyi ki kitaplar var.
Yaşamın İzinde Edebiyat isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?
Alaska Yayınları’na kitabımı çıkardıkları için teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma yaptılar. Kitabımda edebiyat-yaşam ilişkisinde farklı bilgiler okurlarımızı bekliyor. Umarım zevkle okurlar.
Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?
Genç yaşımdan itibaren yazarlar hayatımı etkiledi. Sait Faik, Orhan Veli, Orhan Kemal, Namık Kemal, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Necip Fazıl... Hangi birisini sayayım? Hepsi de hayata farklı bakış açılarından bakmamı sağladılar. Hayatın değişik yönlerini tanıttılar. Yazarları akrabalarım gibi sevdim. Onlar benim sevgili büyüklerim. Anıları önünde saygıyla eğiliyorum.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?
Dergilerde çıkan yazılarımı bir dosya hâline getirdim. Ne zaman yayımlanacak bilmiyorum. Hayırlısı diyorum.
Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Okuyuculara bir öğretmen ve yazar olarak sesleniyorum: Hiçbir teknolojik ürün kitabın yerini tutamaz. Kitabın kokusunu telefonlarda, bilgisayarlarda bulamazsınız. Geleceğimizi kurtarmak için lütfen okuyun.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder