Merhaba Murat Ali Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1972 doğumluyum. İlik, orta ve liseyi Trabzon’da okudum. Üniversiteyi ön lisans olarak KTÜ Rize MYO Muhasebe olarak okudum. Sonrasında Serbest Muhasebecilik için staj yaparak Serbest Muhasebeci oldum. Serbest Muhasebecilik yaparken, yaşadığım ölümcül bir rahatsızlıkla adeta hayatımı sıfırladım ve yepyeni bir hayata yelken açtım. Avrupa’ya taşındım ve Bağımsız Objektif ismi kurduğum online haber sitesi ile serbest gazetecilik yapmaya başladım. Halen daha Avrupa’da yaşıyorum ve gazetecilik mesleğime devam ediyorum. Evliyim ve iki çocuk babasıyım.
Yazma yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz? Sizi kitap yazmaya yönlendiren nedenler nelerdir?
Klasik olacak ama ilk okul yıllarında başladım yazmaya. İlk olarak şiir denemeleri ile başladım. Sonra denemeler yazdım. Küçük hikayeler ile devam etti. Yazdıklarım bazen yazdığım defterin arasında kaldı gün yüzü görmedi bazen de çeşitli edebiyat platformlarında yayımlandı. Bu dönemde hiçbir kitap yazmayı düşünmedim ta ki 2014 ‘de sevgili yazar Esma Ala Türkmen’in “artık senin bir kitap yazman gerek” demesine kadar ve ilk göz nurum Bir Bedende İki Ruh – Körükçü Ali’yi yazmaya başladım. Aralarda şiirlerim ve denemelerim oldu. Onları arşivliyorum ve ilerleyen zaman içinde belki bir şiir, bir hikâye belki de bir roman yazacağım.
Yazarlık sizin için ne ifade ediyor?
Yazarlık için birden çok ifade kullanabilirim ama benim için en güzeli yazarlık sorumluluk demek. İçinde bulunduğunuz topluma bir şeyler verebilmenin, bireyleri öğretebilmenin ve en önemlisi siz vefat etseniz de bıraktığınız eser ile gelecek nesillere rehber olabilmenizin sorumluluğu demek.
Bir Bedende İki Ruh Körükçü Ali isimli kitabınız Alaska Yayınları’ndan çıktı, tebrik ederiz. Kitabınızda okurlarınızı ne gibi sürprizler bekliyor?
Kitap başından sonuna hep sürprizlerle dolu diyebilirim. Okurlar kitabı okurken “Nasıl olur?” “Hadi be” diyebilecekleri anlar olacak. Özelikle romanımın baş karakteri olan Körükçü Ali’nin kim olduğunu öğrenecekler ve O’nu hem sevecekler hem de eleştirecekler.
Başucu yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?
Baş ucumda şu kitap var desem hatalı olur ama kütüphanemde epeyce kitap var. Bunların hepsinden keseme koyduğum birikintilerim var. Örnek vermek gerekir ise yukarıda da belirttiğim gibi Esma Ala Türkmen özellikle bu kitaba başlamama vesile oldu. Sevgili Kahraman Tazeoğlu, Talha Bora Öge radyoculukla hayatıma girdiyseler de şiir ve deneme yazmamda etkili oldular. Son alarak daha yeni benim gibi Alaska Yayınları’ndan çıkan Üç Devir, Tek Görev isimli kitabı ile özellikle Avrupa’da isminden söz ettiren İlhan Kılıç arkadaşımız yazdığım bu romanı basılı olarak çıkarmamın nedeni olmuştur.
Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?
Aslında bir ip ucu vermeme gerek yok. Kitabımı okuduklarında bunu görecekler.
Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Gittikçe içinde kaybolduğumuz, kimin ne olduğu belirsiz olan sanal dünyaya aldanmasınlar. Elle tutulabilir, hissedilebilir kitapları tercih etsinler. Çünkü bir kitabın asla bir telefon gibi şarjı bitmez. Tekrar sizler aracılığı ile tüm okurlarımıza ilgileri için teşekkür ediyor; sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Sevgi ve saygılarımla, eyvallah.
Kitabın adı dikkat çekiyor. Bol okuru olsun.
YanıtlaSil