Yapılacaklar Listemde En Zor Olan Kitap Yazmaktı

Edebiyat Gazetesi olarak Patagonya Rehberi kitabının Yazarı Gezgin Selçuk Tanaydın ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
0

Merhaba Selçuk Bey, okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Demireli köyünde doğup büyüdüm. 10 yıl fabrikada çalıştıktan sonra ani bir kararla işimden ayrıldım ve uzun zamandır hayalini kurduğum Latin Amerika seyahatini 365 günde gerçekleştirdim. Gezi bittiğinde doğasına âşık olduğum Patagonya coğrafyasına yerleştim. 2018 den beri Patagonya coğrafyasında El Calafate şehrinde yaşıyorum.

Selçuk Tanaydın

Bir gezgin olarak yazarlık sizin için ne ifade ediyor? Yola çıkma hikâyeniz ve yazma serüveninizden kısaca bahseder misiniz?

Gençliğimde yaptığım ve duvara astığım bir Yapılacaklar Listem vardı. Bu listenin ilk sıralarında Bir kitap yaz maddesi de vardı. Listede birçok şey gözüme kolay veya yapılabilir geliyordu ama en zoru bir kitap yazmaktı benim için. Sanırım ben o listeye Bir Kitap Yaz tohumunu ekmiştim ve o da zamanla dallanıp budaklanmıştı. Yola çıkma hikâyem çok absürt, komik ve ya ilginç gelebilir. Çalıştığım bir dönemde yine seyahat temalı bir film izliyordum ( Ye Dua Et Sev) Bu filmde duyduğum bir İtalyan fıkrası beni ani bir kararla işi bırakmama ve Latin Amerika seyahatime çıkmama sebep oldu. Fakir bir adam her gün büyük azizlerden birinin heykelinin önüne gider dua edermiş. “Sevgili Aziz, lütfen, lütfen, lütfen bugün piyangoyu kazanayım.” Ve bir gün aziz heykeli canlanır fakir adama eğilir ve der ki, “Sevgili oğlum, lütfen, lütfen, lütfen önce bilet al.”

Benim de hayalini kurduğum şeyi yapmak için tek yapmam gereken şeyin aslında Buenos Aires'e bir bilet almam gerektiği imiş. Bir hafta sonra işimden ayrılmış biletimi almıştım.

Neden Arjantin ya da neden Patagonya? Sizi bu ülkeye çeken sebepler nelerdi?

Dağlar, göller, buzullar ve yaban hayatı bir fotoğrafçı olarak beni çok büyülemişti. Benim burada yaşamam gerek dedim ve orada yaşamaya başladım.

Latin Amerika Seyahatnamesi kitabınızın ardından Patagonya Rehberi isimli kitabınız Logo Yayınevinden çıktı. Tebrik ederiz. Kitabınızdan biraz bahseder misiniz?

Patagonya Rehberi bu büyülü coğrafyaya gelmek isteyenler için isminden de anlaşılacağı gibi yol gösterici bir rehber kitap. Bu tip bir kitabın eksikliğini hissettim ve coğrafyada yaşayan tek Türk olarak kitabı benim yazmam gerektiğini düşündüm. Bölgeye gelmek isteyenler için coğrafya ve tarih ile birlikte olmazsa olmaz temel bilgiler yazıyor.

Sizin gibi yola çıkmak isteyen sırt çantalı gezgin adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Tek yön bir bilet alsınlar ve gerisini akışına bıraksınlar. Doğru zamanda doğru yerde olduğunuz sürece ve planlı hareket ettiğiniz sürece her şey yolunda gidecek ve geziniz bambaşka bir şeye evrilecek. Önemli olan o bileti alabilmek. Gerisi çok kolay.

Başucu gezgin, yazar ve kitaplarınız nelerdir? Yazarların ve kitapların hayatınıza nasıl bir etkisi oldu?

Jules Verne'nin kitapları bana hep iyi geliyor. Diğer sevdiğim bir başka kitapta Charles Darwin'in Beagle Gemisi Günlüğü.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı? Okuyucularınıza ipucu verir misiniz?

Aklımda Patagonya Rehberini yazmak hiç yoktu ama bir gün bir fikir ve ilham geldi ani bir kararla bu son kitabımı yazdım. Şu an aklımda bir şey yok ama kendimi tanıyorsam birkaç yıl içinde yazacak bir şeyler mutlaka bulacağım olur.

Son olarak okuyuculara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Kitap yazmak isteyenler için şunu söyleyebilirim. Ben bir kitap yazarken önce kabasını yazıyorum. İnşaat gibi düşünürsek önce kaba inşaatı bitiriyorum sonra detaylara giriyorum. Önemli olan o kabasına başlayabilmek, ilk kazmayı vurabilmek. Kitabın kabası saçma da olsa absürtte olsa detaylandırdıkça harika bir şeye evrildiğini görüyorsunuz ve bittiğinde siz bile inanamıyorsunuz.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447