Burhanettin Uysal: Her Türlü Görüşü Okumamız Gerekiyor

EdebiyatGazetesi.com olarak Yazar Burhanettin Uysal ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Merhaba hocam, öncelikle okuyucularımıza kendinizden bahseder misiniz? Burhanettin Uysal kimdir?

Merhaba. İsmim Burhanettin Uysal. Almanya doğumluyum. Burada doğdum büyüdüm. On üç yaşında şiir yazmaya başladım. Yazmış olduğum şiirleri 2017 yılında Olmadı Be Usta Yenildik Aşka isimli şiir kitabımda seksen tanesini yayınladık. Yayıneviyle birlikte bir anlaşmamız oldu. Kitabımız çok tutunca arkasından İstanbul Bakışlı Kadın ve Uzun Sokağın Gülü isimli romanlarım geldi. Akabinde Hazan Mevsimi isimli kişisel gelişim kitabım piyasaya çıktı. Ve sen kitabım Tahta Bavuldan Tahta Tabuta benim yirmi yıldır yapmış olduğum cenaze nakil ve defin görevinde başıma gelen ilginç olayları kaleme aldığım bir kitap oldu. Kitap fuarlarında bu kitaplarımı tanıtıyorum. Okuyuculardan gelen geri dönüşlerden de çok mutluyum.

Yazar Burhanettin Uysal

Yazarlık sizin için ne ifade ediyor? Yazar olma yolculuğunuza kimler destek oldu?

Yazar olma yolculuğumda bana büyüklerimden şu şekilde destek geldi. Ben on üç yaşındayken babamdan gazete istemiştim. Gazetedeki şiir köşesini okuyacaktım. Babam bana dedi ki git kendi şiirini kendin yaz dedi. Ben de bunu bir baba emridir diye aldım. Otuz sene sonra kitabım çıktığında bunu sizin gibi değerli bir abime anlattım. Bu sırada babam da yanımdaydı. Gazeteci babama ‘Hacı abi sen oğlunu teşvik mi ettin?’ dedi.  Babam da ‘Yok, o an başımdan def etmiştim ama bu teşvik anlamış’ diye cevap verdi. Böyle bir destekle yola çıktık. Ve yazmaya da devam ediyorum.  Yazmak benim için hayatımda hemen hemen her şey demek. Yazmadığım zamanlar çok sıkılıyorum. Bir kelime de olsa, hatta bir harf de olsa yazdığım zaman çok rahatlıyorum. Hatta ben ‘Şiir insanın karnının ağrısıdır. O şiiri yazınca ağrı geçer.’ diye bir şey duymuştum. Peygamber efendimizin hadisiymiş. Kaynağını tam olarak bilmiyorum ama buna aynen katılıyorum.

Kitaplarınızı okuyacak okurları neler bekliyor? Okurlarınıza neler söylemek istersiniz?

Olmadı be Usta: Yenildik Aşka kitabımda aşka yenilen ama aşktan vazgeçmeyen şiirler, İstanbul Bakışlı Kadın kitabımda Almanya’ya gelin gelmiş bir kadının yaşam mücadelesi, Uzun Sokağın Gülü kitabımda iki aşığın yirmi beş sene sonra ayrıldıkları şehirde tekrar karşılaşmalarını anlatır. Hazan Mevsimi kitabım Avrupa’daki boşanmaları ve ikinci evliliklerin zorluklarını anlattığım öykü analiz kitabıdır. Ve Tahta Bavuldan Tahta Tabuta kitabım da cenaze ortamında başıma gelen ilginç olaylar yer alıyor. Çoğu da komik olaylar. Çünkü biz duygusal insanlarız. Cenazelerde duygusallığımız daha çok ön plana çıkıyor. Ve o zaman da ister istemez komik hikayeler de yaşıyoruz.

Kitaplarınıza dair okur ve eleştirmenlerden nasıl dönüşler bekliyorsunuz?

Şimdiye kadar hep olumlu dönüşler aldım. Özellikle de Almanya’da doğup büyümemden dolayı Almanya’dan çok güzel dönüşler aldım. Bana şunu dediler. Almanya’dan genelde saz söz icra eden insanlar çıkar, ama yazar çok az çıkıyor. Kitaplarımı okuyup benim hayatımı nereden biliyorsunuz diye çok güzel dönüşler aldım. Ve Türkiye’den de özellikle Tahta Bavuldan Tahta Tabuta kitabımla ilgili güzel dönüşler aldım. Hep buradan Türkiye’ye cenazeler nasıl gidiyor konusu hep merak ediliyordu. Şu ana kadar Allah’a şükür hiç olumsuz dönüş almadım.

Üzerinde çalıştığınız yeni bir kitabınız var mı?

Şu anda üzerinde çalıştığım Bağımlı Olma Özgür Kal isminde bir kitabım var. Türkçe ve Almanca dillerinde çıkacak. Bu kitapta bağımlılıkla mücadeleyi hedef aldım. Kitabım piyasaya çıktıktan sonra Umudum Ol Derneği ile birlikte bağımlılıkla mücadele seminerleri de vereceğiz. Amacım, her türlü bağımlılığa karşı insanları bilgilendirmek.

Son olarak okuyucularınıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?  

Son olarak okuyucularımla bir şey paylaşmak istiyorum. Kitap fuarında Alman bir rahibe bana bir şey sormak istediğini söyledi. Ben de buyurun sorun dedim. O da ‘Bu ortamda bu kadar kitap var. Sizin dininizin ilk emri oku. Neden okumuyorsunuz?’ dedi. Gerçekten de dinimizin ilk emri oku. Daha çok okumamız lazım. Ve bence her türlü görüşü okumamız gerekiyor. Çünkü insan karşıt görüş hakkında bilgiye sahip olduğu zaman kendi görüşünü daha iyi savunur diye düşünüyorum.

İlhan Kılıç / Almanya - EdebiyatGazetesi.com (15 Ocak 2023)

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447