Rıfkı, Gramer Evreni’nde Macera Peşinde!

Kitaplar, bireylerin kendilerini geliştirmelerinde ve yeni nesillerin yetişmesinde büyük rol oynuyor.

Nitelikli kitaplar, çocukların hayal dünyalarını zenginleştirerek, yeni ufuklara açmalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda ebeveny ve çocuk ilişkisini de pekiştiren bir araç olabiliyor. Ben de son zamanlarda oldukça ilgimi çeken bir çocuk kitabından bahsetmek istiyorum: ‘Rıfkı’.

Burak Çakır'ın kaleme aldığı ve geçtiğimiz günlerde Palme Yayınevi tarafından yayınlanan Rıfkı, etkileyici anlatımı ve sürükleyici yapısıyla kaleme alınmış bir çocuk kitabı serisi.  Seri, ana karakter Rıfkı’nın beş gününü anlatan birbirine bağlı olan beş kitaptan oluşuyor. Her bir kitapta farklı mesajlara odaklanmasıyla okuyucuda sürekli bir merak uyandırıyor. Bir kitap bitince hemen diğerine geçmek istiyorsunuz. Kitap serisi, Vandom Evveni ile başlıyor. Gramer Evreni’nin başına geçen Random, keyfi bir şekilde kuralları değiştirerek karmaşaya yol açıyor. Öyküde mesaj çok ince bir şekilde veriliyor; hayatımızda yanlış yaptığımız şeyleri düzeltmek için küçük adımlar atmanın önemini hatırlatıyor. Neler yapabileceğimizin küçük bir örneğini buluyoruz ilk kitapta. 

İkinci kitabımız olan Son Sürat, Random’un kendini üstün gördüğü bir duruma odaklanıyor. Adil olmayan bir yarışta olsaydınız ne yapardınız? Pes mi ederdiniz, yoksa sabırla sonuna kadar yarışır mıydınız? Yazar bu soruyu Rıfkı ve en yakın arkadaşı Aytaç’a soruyor, biz de karakterlerin cevap bulma serüvenine eşlik ediyoruz. Son Sürat, gerçek dünyada çokça karşılaştığımız bir durumu çok güzel bir anlatımla okuyucu etkilemeyi başarıyor. Bir diğer öykümüz, Arkadaşgücü. Bu kitapta Random sevilmek için ünlü olması gerektiğini sanıyor ve ünlü olmaya çalışıyor. Sahiden sevilmek için illa ünlü mü olmak gerekir? Bütün ünlüler diğer insanlardan daha mı iyidir? Kitap, bunların cevabını eğlenceli bir şekilde sunarken iyi biri olmak için neler yapmamız gerektiğini de ince ince işlemiş. 

Dördüncü kitabımız ‘Bu Ne Gürültü Böyle’ mutluluk üzerine yazılmış. Random’un başkalarının mutluluğunu kıskanmasıyla başlayan kitap yine güzel bir sonla bitiyor. Ayrıca, mutluluğun paylaşıldığında arttığı ve sadece kendi mutluluğumuza odaklanmak yerine, başkalarının mutluluğuna katkıda bulunmanın önemini vurguluyor. Serinin son kitabı “Kraliyet Yarışı” ise kötü kalpli Random’un yine bir kıskançlığı sonucu başına gelenleri anlatıyor. Kibirlenip diğer insanları görmezden gelmek yerine sabırla yolumuza devam etmemiz gerektiğini gösteren bu kitap akıcı dili ve eğlenceli olay örgüsüyle hem kitabı hem de seriyi noktalıyor. kır, bu seride sadece güldürmeye odaklanmıyor, aynı zamanda dikkatli okurlarına ince mesajlar da veriyor. Sabrın, mutluluğun ve adaletin önemine dair mesajlarını bu kitapta özenle aktarıyor. Kitabın sürükleyici tarzı sayesinde, masalsı öyküler bir çırpıda okunuyor. Öykülerdeki karakterlerin yaşadığı deneyimler, okuyuculara hayatın farklı yönlerini gösteriyor ve önemli hayat dersleri veriyor. Okuma merakıyla yetişen çocuklara ve onların destekçisi yetişkinlerimize keyifli okumalar dilerim. 

Esra Başkurt

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447