Sokratik Yöntem Düşünmeye Dair Bir Kullanıcı Kılavuzu

Hukuk Profesörü Ward Farnsworth’un yazdığı, Müge Özçelik’in dilimize çevirdiği Sokratik Yöntem Beyaz Baykuş Yayınları’ndan çıktı.

Son zamanların moda tabiriyle her birimiz artık yankı odalarında yaşıyoruz. Yalnızca kendimizinkiyle aynı ya da benzer sesleri duyuyor, bizden olmayanları görmemeyi seçiyoruz. Karşıt görüştekilerden nefret etme noktasına gelen siyasi kutuplaşmalar, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen linçler ve dahası… 

sokratik yöntem, beyaz baykuş, kitap

Peki, sizce de bunlar demokrasi için bir tehdit oluşturmuyor mu? Böyle yaşamak zorunda mıyız? Başka bir yolu yok mu? Yanıtı Sokratik Yöntem kitabında! Eğer bu zamanları atlatmak ve demokrasiyi korumak istiyorsak her birimiz açık fikir, sıkı sorgulama ve dürüst tartışma prensiplerine kucak açarak Sokratik söylem oluşturmayı öğrenmeliyiz. “Sokratik yöntem bir düşünce tarzıdır. Zekâya açılan bir yol, aptallığın panzehridir.” Bu kitap Sokratik yöntemi doğru kullanmak için bir kılavuz ve burada öğreneceğimiz ilk ders ise şu: “Herkes bu yöntemin bir kullanıcısıdır ya da günün birinde olacaktır.” Sokratik Yöntem, söz konusu yöntemi ve onun nasıl kullanıldığını anlatmasının yanı sıra Sokrates’in felsefesine genel ve pratik bir giriş olma özelliği de taşıyor. Yaşamın içinde küçüklü büyüklü her tür sorunu düşünmeye teşvik eden bir yaklaşım olan Sokratik Yöntem aynı zamanda Stoacılığın ortaya çıkış hikâyesini de anlatıyor. 

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447