Mert Başaran'ın Küçük İşler Büyük Özgürlükler Kitabı Değerlendirmesi

Mert Başaran bu kitapta elinize sihirli bir değnek verip sizi bir anda zenginliğe ulaştıracağını iddia etmiyor.

Arsa, konut, borsa, bitcoin gibi konularda yatırım araçlarına bilinçli şekilde bir bakış açısı kazandırıyor. Mert Başaran’ı ilk 88 bin liraya ev videosuyla tanıdım. 

Mert Başaran, Küçük İşler Büyük Özgürlükler Kitabı

Samimi sohbetinden, dar gelirli insanlarında küçük küçük yatırımlar yapabileceği konusunda iyi niyetli tavsiyeleri çalışmaları beni kendisine hayran bıraktı. Kendisi çok alt gelir grupları için yatırım tavsiyeleri veriyor. Şimdiye kadar hiçbir yatırımcının bu grup için emek verdiğini görmemiştim. Bu sebeplerden kendisinin müdavimi oldum. Yakın zamanda “Küçük İşler Büyük Özgürlükler” isimli kitabının çıktığını görünce hemen satın aldım.

Çoğu kişi Mert Abi’ye "bu kitap tutmaz.” diyerek vazgeçirmeye çalışsa da ben “İyi ki yazmış.” diyorum. Mert Başaran bu kitapta elinize sihirli bir değnek verip sizi bir anda zenginliğe ulaştıracağını iddia etmiyor. Arsa, konut, borsa, bitcoin gibi konularda yatırım araçlarına bilinçli şekilde bir bakış açısı kazandırıyor. Ne alırsanız alın düşük fiyattan alın ve onu unutun. Uzun yıllar sonra kartopu gibi o size bereketli bir şekilde dönecektir fikri veriyor. Ayrıca borsa tüyolarıyla ilgili de sizi uyarıyor. Her an “keriz silkeleme” denilen döneme denk gelip tüm paranızdan olabilirsiniz. Mert Başaran’ın hayatında yaşadığı kısa anekdotlarla konuyu daha iyi kavrıyorsunuz. 

Mert Abi’nin Küçük İşler Büyük Özgürlükler kitabındaki tasarruflu dede ve dedesinin birikimini tüketen baba metaforu ve kitap içindeki konu başlıklarının ele alınış şekli bana Robert T. Kiyosaki’nin Zengin Baba Yoksul Baba kitabındaki metaforları hatırlattı. Bu benzerlikleri nedeniyle Mert Abi’ye yerli Robert T. Kiyosaki diyebilirim.

Bu kitabı okuduğunuzda mevcut yaşam standartlarınızı çok artırmadan nasıl ekonomik özgürlüğe kavuşacağınızı teknik detaylarıyla öğreneceksiniz. Bu kitabı şahsıma uyarlardım ve aldığım kararları size iletiyorum. Bir buçuk, iki milyon liralık yeni bir ev satın almaktansa kendime ait 3+1 Toki evinde oturmaya devam ediyorum. Fakirler için üretilmiş taşıtıma bir 8 yıl daha binip bu bütçemi pasif gelir getirebilecek yatırım araçlarına yatırdım. Mert Abi’nin gazına gelerek Anadolu’nun küçük bir şehrinde üniversite mahallesinde birisi 170 bin lira diğer 225 bin liradan iki adet öğrenci apartı aldım ve çok kısa bir sürede apart fiyatları 600 bin lirayı aştı. Mert Abi’nin önerileri sayesinde artık bir asgari ücret kadar pasif gelire sahibim. Bu pasif gelirleri de temettü veren hisse senetlerine aktarıyorum. Her yıl gelen temettü ile de lot almaya devam edeceğim ve on yıl sonra ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş bir insan olacağım. Bu kitabın ve Mert Abi’nin bana kazandırdıklarını somut örnekleriyle aktarmak istedim. Bu kitap yatırım kitabı olduğu için bu şekilde bir kitap yorumunun daha yerinde olacağını düşündüm.

Mert Abi’nin oldukça akıcı ve Anadolu diliyle kaleme aldığı bu kitabı, yatırım araçlarıyla ilgili hiçbir fikri olmayan fakat yatırım yapmaya niyeti olanların başucu kitabı olarak görüyor, mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Böyle güzel rehber bir kitabı bizlere kazandıran Mert Abi’ye ve Butik Yayıncılık’a tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

İsrafil Baran

1932-2024 © Edebiyat Gazetesi
ISSN 2980-0447